Klubben
Forsiden Aktivitetskalender Styret Artikler og div Bli medlem!
Interaktivt
Forum Kjřp og Salg Gjestebok
Mer 2cv
Forhandlere Linker
Kontakt
post@ostfold2cv.com

 

Kjøp og salg - Rubrikkannonsene

Vi hadde tidligere et eget forum med egen plass for rubrikkannonser. Dette forumet er nå har lagt ned. Vi kan anbefale Norsk 2cv-klubb sitt forum, hvor du kan diskutere det meste - og legge inn din annonse. Du trenger ikke å være medlem i noen av klubbene for å delta i forumet.

http://www.2cvforum.no/

Kjøpe 2cv ?

På finn kan man stadig finne eksemplarer til salgs.
Noen kan man få  latterlige billig fra 5 til 10 tusen gjerne uten skilt og EU-godkjenning, mens "strøkne" eksemplarer med historie må man kanskje ut med det ti dobbelte eller mer.
Her har jeg derfor samlet hva man bør være obs-på. Uansett alder eller km, rust er og blir den største utfordringen. Mekanisk kan det aller meste reparerers eller skaffes for en rimelig penge.

2CV’ene kan i grove trekk deles i tre, de fra før 1964, de fra 1964 og til 1979 og 1980 talls modeller.

Modeller fra før 1964 er sjelden vare og normalt for samlere, disse kan komme i originalutgave eller ombygget med 602ccm motor. AK, AZU eller kassevogn er ekstra sjeldent, de går gjerne fra entusiast til entusiast. Når det gjelder ombygging av eldre 2cv har jeg sett på nett at de annonseres som bevarings verdige, men her skal man passe litt på. For mange har fristelsen vært stor til å plukke deler fra en 80- talls 2cv med nyere ramme, annet hjuloppheng, andre bremser og sterkere motor og girkasse. I følge papirene er dette en svært gammelbil, men reelt bygget opp rundt en 80 -talls utgave. Ikke noe galt i dette i og for seg, man får en fornuftig bruksbil, men den reelle samler verdien blir diskutabel.

60 - 70 talls modellene finnes i to utgaver 2CV4 og 2CV6

2CV4 har originalt en 435ccm motor disse orker sjelden mer en 100 000 km. Noen sjeldne utgaver har sentrifugal clutch. Hvis motoren er byttet til 602ccm bør også girkassen byttes,dette pga høyere turtall på 435ccm motoren gir (dårligere toppfart). Å bytte stempler og foringer gjør gjerne susen, regnes som en enkel operasjon. (Veldig likt som på en luftkjølt moped). 2CV4 motoren er ikke utstyrt med utskiftbart oljefilter, derfor må man være påpasselig med hyppig oljebytte.

2CV6 har en 602ccm motor som du finner i de aller fleste 2cv’er. Denne motoren orker gjerne 200 000 km. Lekasje kan forekomme på undersiden av stempler "brillepakning" enkelt å bytte. Motoren er ellers "paknings løs". Noen ganger trenger man å bytte simering på baksiden av motoren, da må motoren ut, men også det regnes som en liten jobb (mye er gjort en lørdag formiddag). Oljepåfyllingstussen har også en trykkutgjevnings ventil, denne feiler også gjerne over tid. Det finnes rep.sett og fabriksnye å få kjøpt. Fabrikk overhalte motorerkoster ca 15 - 20 000 kr. PS det finnes også oppgraderings sett til 650 ccm, pass på å oppjustere forgasser dyser også. Ellers vil jeg sterkt anbefale å bytte til elektronisk tenning.

80 talls modellene finnes kun som 2CV6, disse har skivebremser foran og LHM bremsevæske. De har også hengene pedaler og to-port forgasser.

Rust

Rammene på 80 tallsmodellene er svakere en på tidligere modeller, sjekk nøye, tegn på sviktene ramme kan være dårlig passform på panser og forskjermer (trekant plate), tung på rattet (ratt stang i spenn). Ramma svikter rundt fremre hjuloppheng, tversgående hjul feste.

Nye rammer koster fra 7000-12 000 kr. Dessverre er det ofte slik at man snakker om tid før ramma må byttes på en 80 talls utgave, så har det blitt byttet er det et pluss, har de i tillegg byttet til en galvanisert utgave er det dobbelt så bra.

Sjekk ellers under gummimatter, både ramme og gulv. Andre utsatte steder er, jekkfester,  kanaler, torpedo vegg og ytterkant under baksete (sjekk fra undersiden). Et skrujern skal ikke kunne trykkes igjennom. Sjekk også innvendig hjulbuer bak og reservehjuls brønn. Alle deler er å få tak i men litt sveisejobb må man regne med. Rust i dører og skjermer er lett å oppdage, nye skjermer koster ca 3-4000 kr stykk.

Elektrisk

Noen av modellen er utstyrt med voltmeter, så du oppdager enkelt hvis lader ikke virker. Vil ellers anbefale å montere et voltmeter så har du full kontroll på ladeing. Lading skal ligge på melleom 13,5 og 14,5 volt
Hovedkobling for det elektriske er lysbryter til høyre på rattstammen, hvis denne blir varm bør den byttes.

Bremser

80 talls modellene har skiver foran og tromler bak.

Bremsene bak strammes manuelt. Skivene foran er det lite å gjøre noe med annet en å bytte klosser. NB! Bremse systemet med skiver skal ha LHM bremsevæske må ikke blandes med ”normal” bremsevæske.

70 talls modellene og tidligere har tromler (normal bremse væske). Jeg er fan av tromler disse fungerer utmerket når de er justert korrekt. Alle deler er å få tak i. Litt pusle jobb å bytte og stille bremser. Ved bytte anbefaler jeg å bytte alt, dvs bremse sylindre og bånd. Spesielt viktig bak, husk å behandle fester med varmebestandig fett slik at bremsene ikke setter seg (ruster fast). Du skal kjenne at enden (på bilen) setter seg ved kraftig oppbremsing.

Forstilling

Bilen har tannstang styring og kingbolter. Styringen skal være presis og lett. Hvis styringen er upresis og med sjelving ved høyere hastighet kan det tyde på slitte kingbolter og eller styreledd. Kingboltene koster ca 500 kr og byttes med et pressverktøy. Forstillingen skal smøres med fett regelmessig (gjøres uten belasting på hjulet).

Hvis styringen er tung kun til den ene siden kan det type på at tannstyringen må byttes (gåent lager). Dette må gjøres umiddelbart !!!

Ytre drivledd er også utsatt for slitasje, hvis det knatrer ved fullt rattutslag og gasspådrag tyder det på slitte drivknuter. Nye koster ca 1000kr og er enkle å bytte. Sjekk også mansjettene for sprekker, en drivaksel med sprekt mansjett holder ikke lenge. Generelt skal det ikke være lyd eller slakk i hjul lager.

Fjæring og støtdempere

For og bakhjul er koblet isamme fjærboks, sjelden problemer her, hvis de knirker kan de smøres med litt olje.

På 70 talls modellen og tidligere er det friksjons dempere foran, disse kan strammes og eller kjøpes nye hvis de er dårlige (litt husking er normalt). Bak er det støtdempere.

80 talls modellene har støtdempere foran og bak, de skal ikke lekke olje. Sjelden problem her.

Dekk

2cv’ene er konstruert for 125x15 dekk, men ofte er de utstyrt med 135x15. Sjekk for skjev slitasje. Kan være feil spissing, sjelden med skjevheter i forstilling da må bilen ha fått en skikkelig smell. Ingen mulighet å justere, her må event bærearmer byttes.

Noe helt annet er å benytte en 2cv som basis for ombygging til EL-drift. Da gjelder det samme angående rust, man beholder girkassen og lager en adapter til el-motoren. Sjekk youtube og nett for inspirasjon.(Red anm:  Fra 2019 har staten stukket kjepper i hjulene for slik ombygning)

Hvis du ikke ble skremt av dette, så anbefaler jeg på det varmeste å melde deg inn i en klubb. Selv om du ikke trenger å utvide din sosiale omgangskrets, har vi god kjennskap til bilen, hvor man kan får tak i deler og hvilket vedlikehold som må gjøres. Ikke alle moderne verksteder ”skjønner” seg på innstilling av ventiler og tenning.

Lykke til og velkommen som 2cv eier.

 

Arnfinn


 


Webløsning levert av: www.lundbyweb.com
Copyright © Řstfold 2cv-klubb 2006
Gyldig W3C XHTML/CSS